De diploma-uitreiking voor leerlingen in het vo-onderwijs is dit jaar door alle corona regels anders dan anders. De Maritieme Academie in Harlingen regelde voor alle geslaagden van de opleiding VMBO Maritiem & Techniek afgelopen vrijdag een alternatief, met een live uitzending en diploma te water.


Foto: Jelle van der Ploeg en Jort Mollema ontvingen de prijs voor Meest Sociale Leerling. 

Als helden over de rode loper

Op het feestelijk versierde terrein van de school werd er voor leerlingen, ouders en aanhang een privé parkeerplaats gereserveerd. Het evenement was daarna live te volgen via de lokale omroep en via een groot beeldscherm. Onder luid applaus en zelfgekozen muziek liepen de geslaagden over de rode loper en loopbrug naar een ponton, waarop de diploma’s werden uitgereikt.

De geslaagden krijgen een bijzonder diploma, waarvoor het laatste halfjaar nog hard gewerkt is. “Het was soms een behoorlijke uitdaging om alle leerlingen op afstand praktijkonderwijs te geven, maar met hulp van de instructiefilmpjes van onze docenten en extra mentorbegeleiding waar nodig hebben ze het allemaal gered”, aldus directeur Arjen Mintjes.

Honderd procent geslaagd

Het resultaat is een slagingspercentage van 100 procent en 52 geslaagden, die zich kunnen voorbereiden op een vervolgopleiding in het mbo. “Met een fysieke afsluiting willen we iedereen bedanken die zich de afgelopen vier jaar heeft ingezet. Een diploma-uitreiking is te belangrijk om zomaar even aan voorbij te gaan. We zetten onze leerlingen nog even goed in het zonnetje, dat hebben ze wel verdiend.”