1. Home
  2. Vmbo

VMBO Maritiem & Techniek

Welkom bij het VMBO van de Maritieme Academie Harlingen. Hier leren we je varen en leren we je alles over scheeps- en jachtbouw. Vanaf klas 1 gaan we los om je alle kennis en vaardigheden bij te brengen, zodat jij later oceanen, zeeën, rivieren en kanalen kan gaan bevaren.

Leerwegen & Begeleiding
We zijn een kleine VMBO school met de leerwegen basis-beroepsgericht, kader-beroepsgericht en Gemengde Leerweg. We besteden alle aandacht aan jou om succesvol het diploma VMBO op jouw niveau te behalen. Dat betekent dat als je meer hulp nodig hebt, je die natuurlijk ook krijgt.

Wonen op school
Wij hebben een eigen woonhuis, we noemen dat de huisvesting. Daar kun je vanaf klas 1 komen wonen, vanaf klas 3 is het verplicht. Op onze huisvesting is het net als op een schip: je hebt keukendiensten, je deelt een slaapkamer met twee anderen en de bootsmannen en bootsvrouwen zijn er de gehele dag voor jou, ook ‘s nachts. Om te zorgen dat je je snel thuis voelt bij ons hebben we gezellige zithoeken met tv’s en spelcomputers. In de recreatieruimte kun je tafelvoetballen, darten of biljarten. Je bent ongeveer 160 dagen per schooljaar op de huisvesting. Op maandag beginnen de lessen later en op vrijdag ben je eerder uit, zodat je alle tijd hebt om van en naar huis te reizen.

LEGO, simulatoren, opleidingsschepen en een laptop
Naast de verplichte vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen, Wiskunde, Natuur- en Scheikunde, Mens & Maatschappij en Lichamelijke Oefening krijg je bij ons VMBO het profiel Maritiem & Techniek. Voor de vakken in dit profiel hebben wij LEGO Mindstorms, waar je met technisch LEGO leert programmeren; Simulatoren, waar we je met computers en beeldschermen op school laten oefenen met echte situaties op het water. Op onze opleidingsschepen de ms Maxima, het jacht de Union, de ms Emeli en de tankduwbak Amalia leer je in het echt wat je ook gaat oefenen op de verschillende simulatoren. Naast de leerboeken doen we ook veel met leren via de laptop. Deze laptop krijg je in bruikleen van ons en mag je meenemen als je je diploma hebt gehaald.

Verder leren na het VMBO
In het VMBO bereiden we je voor op werken in de maritieme sector met beroepen als matroos, schipper, stuurman, kapitein of scheepswerktuigbouwkundige. Met je VMBO diploma kun je doorstromen binnen ons schoolgebouw in Harlingen naar het Maritieme MBO (onderdeel van ROC Nova College) of je kiest voor MBO scheeps- en jachtbouw van ROC Friese Poort in Sneek.
Mocht je na het VMBO tot de conclusie zijn gekomen dat een maritiem beroep niet bij jou past, dan kan je natuurlijk ook uitstromen naar een andere beroepsopleiding.

Interesse?
We nodigen je van harte uit voor ons Open Huis op woensdag 6 februari van 18.00 – 21.00 uur en zaterdag 9 februari 2019 van 10.00 tot 15.00 uur. Welkom bij de Maritieme Academie Harlingen!!
Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken om langs te komen. Mail ons: informatie@maritiemeacademieharlingen.nl