Harlingen | Vijf studenten van de Berufsschule BBS Friesoythe uit Duitsland brengen deze week een bezoek aan de Maritieme Academie. Ze zijn voor een buitenlandstage afgereisd naar Nederland om ervaring op te doen met het beroepsgerichte profielvak Techniek.   

Uitwisseling buitenlandstage

BBS Friesoythe is een beroepsgerichte middelbare school, waar studenten een opleiding kunnen volgen in economie, landbouw, techniek en zorg. Vanaf 8 juni lopen meer dan 110 studenten stage in het buitenland. Dit kan variëren van één week tot 4 weken. De buitenlandstages worden mogelijk gemaakt door het financieringsprogramma Erasmus Accreditation in Vocational Training. Jeremy, Julien, Justus, Elias en Mustafa zitten momenteel in klas 11 (vergelijkbaar met de vierde klas havo) en oriënteren zich op een beroepsopleiding of doorstroom naar het hoger onderwijs. Na klas 12 maken de afgestudeerden kans op een toelatingskwalificatie voor een hogeschool.   

 

Programma

Op maandag 10 juni werden de studenten door teamleider Cindy Postma ontvangen op de huisvesting en kregen zij een slaapkamer toegewezen. In de middag stond er een stadwandeling door Harlingen op het programma. Onder begeleiding van FME brachten de studenten dinsdag een bezoek aan scheepsbouwer Wajer in Heeg, waar de studenten enorm onder de indruk waren van de exclusieve en snelle jachten die er gebouwd worden. Vervolgens wachtte de Prinses Máxima in IJmuiden op hen voor een vaartocht door de havens. Vandaag krijgen de studenten samen met de derdejaars van VMBO Maritiem & Techniek praktijkles op de schepen en in de praktijklokalen. En volgende week staat er nog een zeilreis van Delfzijl naar Kiel in Duitsland met het Tall Ship Gulden Leeuw gepland.