Op de Maritieme Academie Harlingen was het op donderdag 12 oktober gezellig druk. Tijdens het evenement Techniek Tastbaar lieten zo’n 40 bedrijven aan docenten, ouders en kinderen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar zien wat ze aan techniek in huis hebben. 

Techniek Tastbaar Harlingen

Dit jaar werd voor de allereerste Techniek Tastbaar Harlingen georganiseerd door Sterk Techniek Onderwijs regio Noordwest-Friesland. Dit doe- en beleef-event in de techniek laat aan leerlingen, ouders en docenten zien wat er in de regio aan prachtige techniek is te vinden. Bedrijven bedenken zelf een activiteit voor de leerlingen en zo kunnen zij ervaren en ontdekken wat er allemaal mogelijk is en of techniek wellicht ook bij hen past. 

De breedte van Techniek

Wat is nu eigenlijk techniek en hoe leg je dat aan leerlingen en hun ouders uit? Om daar een goed beeld van te geven is het concept ‘de 7 werelden van Techniek’ bedacht. Techniek is overal het begint al bij de boer op het land tot aan het karretje waar jij je boodschappen in legt. Maar denk ook aan het bouwen met hout, het besturen van een Ozobot, het lassen van ijzer, installatiewerk of ontdek de wereld via een VR-bril!

Techniek dichtbij

De diversiteit in techniek is heel groot is. Om nog maar niet te spreken van de vele kruisverbanden tussen deze werelden. De bedrijven laten zien waar ze actief zijn in de regio en hoe dat met de belevingswereld van de leerlingen te maken heeft. Zo komt techniek letterlijk steeds dichterbij! En dat is nu precies de bedoeling van Techniek Tastbaar. De bedrijven komen letterlijk naar de leerlingen toe.

Teveel om op te noemen

Het had heel wat voeten in de aarde om alle bedrijven en bijbehorende technische activiteiten een geschikt lokaal aan te bieden. Op het buitenterrein stonden o.a. dienstvoertuigen klaar, kon er op de fiets en op de heftruck een parcours worden gereden, werd er een mini-kraan bestuurd en waren er demonstraties met voertuigen en bouwmachines. Binnen in de lokalen stonden twee vaarsimulatoren klaar, VR-brillen, waren er kleine activiteiten, zoals sleutelhangers maken met een plotter en werden er proefjes gedaan in het natuurkunde lokaal.      

Nieuwe lascabines

Ook de praktijklokalen met machines en apparatuur waren populair, met o.a. TIG-lassen, houten nummerborden frezen en werken met elektriciteit. Het metaallokaal was net op tijd klaar voor het evenement. Er is geïnvesteerd in nieuwe lascabines met aan weerskanten polycarbonaat Impact zichtvensters, waardoor je ook van buitenaf naar het lassen kunt kijken.

Wij kijken terug op een hele geslaagde dag en hopen hiermee weer veel kinderen in de regio Noordwest-Friesland enthousiast gemaakt te hebben voor techniek!

Op Techniek Tastbaar Harlingen – Techniek Tastbaar kun je binnenkort de aftermovie bekijken.

Fotobijschrift 1: In de nieuwe lascabines van de Maritieme Academie Harlingen werd door Talsma Scheepswerf het TIG-lassen voorgedaan.

Fotobijschrift 2: SRF Shipbuilding liet in het houtlokaal aan directeur Arjen Mintjes, wethouder Hendrik Sijtsma, docenten en leerlingen zien hoe je huisnummers maakt met een bovenfrees. Fotograaf: Joachim de Ruijter