Leerlingen uit klas 1 en 2 ontdekken deze week wat de maritieme wereld aan beroepen te bieden heeft. Ze gaan een dag meelopen bij een zelf gekozen bedrijf, er is een speeddate sessie met personen die werkzaam of bekend zijn met de maritieme bedrijfstak en ze brengen een bezoek aan de Rotterdamse haven. 

Mijn toekomst in beeld

De leerlingen doen dit in het kader van de projectweek Mijn Toekomst in Beeld. In deze projectweek kunnen zij zich een goed beeld vormen van een verdere loopbaan in de maritieme sector. En die mogelijkheden zijn groot, want er is veel toekomstperspectief in de sector! Zowel op het water als aan de wal, in de binnenvaart, kustvaart, zeevaart en in de scheeps- en jachtbouw is er voldoende werkgelegenheid en veel vraag naar gekwalificeerd personeel.

Kom aan boord

Met name in de scheeps- en jachtbouw is het gebrek aan technisch personeel groot. Diverse onderwijs- en overheidsinstanties in Friesland hebben daarom stappen gezet om de instroom te bevorderen. Dit jaar is gestart met het initiatief ‘Kom aan Boord’. Met informatieve filmpjes, bijeenkomsten en workshops wordt het werken aan jachten en schepen op een werf gepromoot.
De start van een loopbaan kan al beginnen bij de Maritieme Academie Harlingen, waar leerlingen in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar tijdens hun opleiding VMBO Maritiem & Techniek kunnen kiezen voor de keuzedelen Scheeps- en Jachtbouw. Daarin leren zij werken aan scheepsconstructies en installaties.

Speeddates

Tijdens de speeddates op dinsdag gingen de leerlingen in gesprek met diverse maritieme ondernemers uit heel Nederland. Noordwest-Friesland werd onder andere vertegenwoordigd door Nesta Shipping, de KNRM en SRF Shipbuilding. Klaas Koolhof, directeur van SRF Schipbuilding: “Als maritieme bedrijven moeten wij ook zelf initiatief tonen om de jongeren te motiveren, met elkaar in gesprek te gaan en te vertellen wat er zo mooi is aan een loopbaan in de scheeps- en jachtbouw. Dat kan door deel te nemen aan kennis- en ontmoetingsdagen en daarom juichen we zo’n dag als vandaag alleen maar toe.”

Foto: Els van der Weide van Nesta Shipping in gesprek met vmbo-leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen.