Mechatronica lokaal voor Maritieme Academie Harlingen

Vmbo-leerlingen en techniek, dat was het hoofdonderwerp op 28 november 2019 tijdens de opening van het nieuwe mechatronics technieklokaal van de Maritieme Academie Harlingen. Diverse geïnteresseerden uit het maritieme en technische bedrijfsleven en het onderwijs waren aanwezig voor een technische update van de opleiding VMBO Maritiem & Techniek. 

Directeur Arjen Mintjes startte de middag met een welkomstwoord, waarin hij het belang van modern, technisch materiaal in het onderwijs voor de toenemende automatisering in de beroepsgroep binnenvaart benadrukte. Daarna was er ruimte gemaakt in het programma voor wereldreiziger Laura Dekker en haar nieuwe project van de Laura Dekker Sailing Foundation, waarin zij jongeren in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar wil leren zeilen. Samen met twee vmbo-leerlingen sprong zij door een papieren deur van het technieklokaal ‘op weg naar een gouden toekomst’.

Mechatronica; hydrauliek, pneumatiek en besturingstechniek

In het nieuwe technieklokaal worden de leerlingen van de opleiding VMBO Maritiem & Techniek geïntroduceerd in de wereld van hydrauliek, pneumatiek en besturingstechniek. Ze krijgen daarin de vrijheid om, naast de bestaande lesstof, aan de slag te gaan met eigen ideeën. Tijdens de opening werden enkele van die ideeën gepresenteerd. Zo onthulde leerling Mauro (14) met behulp van een zogenaamde ‘chain reaction’ een spandoek. Leerling Gillian (15) demonstreerden een ‘pick and place’ stapelmagazijn transsportband en Niels (15) lieten zien hoe je een toepassing maakt van een elektromotor naar aan te drijven onderdeel. Wim (17) nam als eerste plaats in de Air Motion Ride.

Vaklokalen en simulatie

Het technieklokaal sluit aan bij de bestaande vaklokalen voor metaal- en houtbewerking, motorentechniek en een lokaal voor programmeren met Lego Mindstorms. Het bedrijf Festo Didactic leverde de inrichting van het nieuwe technieklokaal. Naast vaklokalen beschikt de Maritieme Academie Harlingen over een geavanceerd simulatiecentrum met binnenvaart- en zeevaartsimulatoren. Dat simulatie en pneumatiek goed samen gaan werd bewezen tijdens een demonstratie met de Air Motion Ride van Festo Didactic, waarbij een race simulator wordt aangedreven door pneumatische ‘spieren’.

Sterk Techniek Onderwijs

De Maritieme Academie Harlingen wil het techniekonderwijs voor vmbo-leerlingen steeds meer ontwikkelen en gaat daar de komende jaren in investeren. In 2020 doet de school actief mee als deelnemer van het initiatief Sterk Techniek Onderwijs, waarbij meer aandacht is voor techniek op basisscholen. Wie nieuwsgierig geworden is naar de opleiding VMBO Maritiem & Techniek kan tijdens het Open Huis op 8 februari 2020 de vaklokalen en simulatoren bezichtigen.