Met stoere Viking muziek op de achtergrond roeiden op 6 juni jl. leerlingen van de Maritieme Academie het figuurlijk laatste stuk van de zojuist geroeide Elfstedentocht. Dit deden zij ter ere van de opening van de nieuwe studentenhuisvesting. Samen met mbo-studenten van Nova College Scheepvaart en de wedstrijdroeiers van roeisloep Visioen hebben zij van 4-6 juni 2024 de monstertocht door Friesland volbracht.

Elfstedentocht roeien

Het roeien van de Elfstedentocht was een idee van stuurman Johan Visser. “We wilden de route altijd nog eens doen en de opening van de nieuwbouw was daar een mooie gelegenheid voor.” Na het bijeenbrengen van zo’n 30 deelnemers, het team moest uit ervaren roeiers bestaan, werd een route uitgestippeld. In 3 teams non-stop in 48 uur finishen, dat was het idee. De start verliep goed, het weer zat mee. Op dinsdagavond vlakbij Leeuwarden kwam echter een weeromslag. Ervaren oceaanroeister Renate de Backere keek er niet van op en roeide de 3 uren in koude wind en regen richting Bonkevaart gewoon mee met het wedstrijdteam.

Het weer werd er daarna niet beter op en ‘de regen kwam met bakken uit de hemel’. De volgboot ging kapot en de harde slagregen maakte het zicht op het donkere water lastig. De vmbo-jongens en roeiende bootsvrouwen moesten die nacht daardoor een uur extra roeien. Ondanks dat nachtelijke avontuur slaagden de teams er ruimschoots in om binnen de tijd in Harlingen aan te komen. “Heel wat georganiseer, maar een mooi avontuur en een geweldige ervaring. Ze hebben het allemaal fantastisch gedaan. Het roeien ging als een speer, de 5-8 km per uur haalden we gemakkelijk. Het mbo-team heeft zelfs een keer 22 km geroeid. Dan maak je meters. Het had wel in 38 uur gekund, maar we hebben in overleg met de teams twee shifts overgeslagen en wat extra rust genomen.”

Openingsact Grenzen verleggen

Om de nieuwe studentenhuisvesting officieel te open zijn Nandi van Beurden en Wolter Weulink uitgenodigd, de hoofdrolspelers van musical De Tocht. Zij gingen in op het thema ‘Grenzen verleggen’ en dat je dat je hele leven tegenkomt. Bijvoorbeeld tijdens een auditie doen voor een hoofdrol, het roeien of schaatsen van de Elfstedentocht, maar ook tijdens je opleiding. Weulink heeft zelf de Weissensee geschaatst en stapte de laatste etappe van de tocht in de roeisloep om, voor de allereerste keer, mee te roeien.

“En wat doe je als het tegenzit?”, vroeg Weulink aan de jongens. “Gewoon doorzetten”, was het unanieme antwoord. Nandi van Beurden vroeg vervolgens aan de leerlingen wat je krijgt als je een Elfstedentocht hebt geroeid. “Blaren en een kruisje” werd er gelachen, waarna de jonge roeiers een Elfstedenkruisje omgehangen kregen. Daarna werd de Maritieme Academie vlag met alle aangevinkte Friese Elfstedennamen gehesen.

Sprekers

“Het heeft 27 jaar geduurd en nu zijn we wel toe aan iets nieuws.” Zo begon directeur Arjen Mintjes het sprekersgedeelte. “We hebben ons jaren hard gemaakt voor nieuwbouw en nu is het er toch van gekomen. Geweldig om hier te staan, dat geeft voldoening.” De sprekers gingen vervolgens in op het maritieme onderwijs, de keuzes die gemaakt zijn bij de ontwikkeling van de nieuwe huisvesting en de betekenis van een goede toekomst in de maritieme sector.

Henk Post, voorzitter College van Bestuur van Dunamare begon met een compliment van het bestuur: “Wij zijn trots op wat er met de nieuwe huisvesting is neergezet in Harlingen. Een leeromgeving waar je energie van krijgt.” Henk Dedden, directeur van Friso Bouwgroep, gaf aan dat bouwen altijd een uitdaging is, maar dat je met de juiste partners tot optimalisatie en mooie resultaten komt. “Schoolgebouwen veranderen en dit gebouw is zo geconstrueerd dat het met zijn tijd mee kan gaan. Duurzaam gebouwd, ook voor de toekomst.”

Burgemeester van Harlingen, Ina Sjerps, refereerde aan de gemeenschap in Harlingen: “Hand in hand met de maritieme wereld en met de zee.” En dat geldt ook voor de leerlingen en studenten die op school wonen en met elkaar leven. “Je moet verbondenheid voelen als je met elkaar op zee gaat en behouden wilt thuiskomen.”

Jan Reier Arends, directeur van JR Shipping in Harlingen, begon zijn zeevarende carrière op de oude zeevaartschool aan de Weeshuisstraat. “Vroeger was zeeman worden een jongensdroom. Tegenwoordig ligt dat anders, is er een grote behoefte aan goed personeel en een nog grotere uitdaging om ze te vinden.” Als afsluiter koos hij voor de mooie woorden: “Volg je hart en maak er de mooiste tijd van je leven van.”

Bijschriften:

Leerlingen geven een roeidemonstratie in de vijver voor de school. Foto: Frans Fazzi

Groepsfoto van de Elfstedenroeiers. Foto: Joachim de Ruijter fotografie

Oceaanroeister Renate de Backere roeide een shift mee in en om Leeuwarden. Foto: Thomas Vaer fotografie

Namens alle drie teams krijgen de leerlingen een Elfstedenkruisje omgehangen door Wolter Weulink en Nandi van Beurden, hoofdrolspelers van musical de Tocht. Foto: Frans Fazzi

Burgemeester Ina Sjerps op het podium in de zaal van de nieuwe studentenhuisvesting. Foto: Frans Fazzi