Missie
Maritieme Academie Harlingen is een school voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo).
Uitgangspunten
Bij Maritieme Academie Harlingen bieden we algemene kennis en vaardigheden aan, waarmee een leerling later goed kan functioneren in de maatschappij. Daarnaast bieden we gerichte kennis en vaardigheden aan. Hiermee kan de leerling na het halen van het diploma aan de slag in het bedrijfsleven of doorleren via de beroepsopleidende leerweg (bol) of beroepsbegeleidende leerweg (bbl).
We hechten aan nauw contact met het bedrijfsleven, zodat we beter kunnen inspelen op hun wensen en de beroepspraktijk. Tegelijkertijd wordt het bedrijfsleven regelmatig op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen binnen het onderwijs.
De missie van Maritieme Academie Harlingen is om goed vmbo-onderwijs te verzorgen, de leerlingen hierin te begeleiden en de bewoners van de huisvesting te verzorgen.
Visie
Maritiem en techniek motiveert onze leerlingen, ze worden opgeleid voor een varend beroep of een beroep in de scheeps- en jachtbouw. Wij stemmen het onderwijs af op de individuele leerling. Leerlingen leren bij ons opdrachtgestuurd en competentiegericht. Onze begeleidende en verzorgende activiteiten op de huisvesting worden ook afgestemd op de individuele bewoner. De pedagogische aanpak in ons onderwijs op school en de begeleiding en verzorging op de huisvesting is essentieel. We baseren ons op de principes van de verbindende school. Herstelrecht is een belangrijk uitgangspunt bij het oplossen van conflicten. Een veilige, plezierige en vertrouwde omgeving is voor leerlingen, bewoners en personeel erg belangrijk. Het is de basis voor goed onderwijs, maar ook voor een goede begeleiding en verzorging op de huisvesting.
Onderwijsdoelen
Wij geven ons onderwijs vanuit een duidelijk en uitdagend perspectief voor de leerlingen: het maritieme beroep. Dit is de basis van de motivatie van de leerlingen op onze school. Het opdoen van beroepsgerichte kennis, het leren van vaardigheden en de juiste houding is belangrijk, maar ons onderwijs reikt verder. Onze leerlingen leren meer dan alleen de beroepsgerichte voorbereiding en halen meer dan alleen een beroepsgericht diploma. Wij willen de leerlingen ook succesvol voorbereiden op een baan of het vervolgonderwijs. Voor het grootste deel van onze leerlingen is dit maritiem vervolgonderwijs. Opdrachtgestuurd en competentiegericht leren vormt de basis van ons onderwijs en is een belangrijke voorwaarde om zo hoog mogelijke leeropbrengsten te bereiken.
Voor het praktische deel van de opleiding maakt Maritieme Academie Harlingen gebruik van moderne binnenvaartschepen, simulatoren en praktische veiligheidstrainingen. Hiermee leren onze leerlingen in een veilige setting een belangrijk deel van het varende beroep. Een deel van onze leerlingen heeft (leer)ondersteuning nodig. Deze ondersteuning is gericht op het helpen bij moeilijkheden, maar vooral ook het voorkomen ervan. Dat vinden wij erg belangrijk. Het zorgteam vervult hierin een cruciale rol, maar leerlingenzorg is niet alleen de zorg van dit team. Alle personeelsleden hebben hierin een rol. Samen voorkomen we dat leerlingen vroegtijdig de school verlaten en zorgen we dat ze een fijne tijd hebben op school. Toch kan het voorkomen dat het onverhoopt niet lukt om het diploma VMBO Rijn-, Binnen- en Kustvaart of Scheeps- en Jachtbouw te halen. Deze leerlingen worden zodanig begeleid dat zij toch aansluiting vinden bij een vervolgopleiding of werk. De geïntegreerde leerroute speelt hierin een belangrijke rol.
In alle onderwijsdoelen speelt deskundig personeel een cruciale rol. Ons personeel werkt in teamverband en voelt zich verantwoordelijk voor het geven van goed onderwijs en het begeleiden van de leerlingen. In het personeelsbeleid hebben we continu aandacht voor de verdieping van de professionaliteit van onze docenten. We ondersteunen hen in de ontwikkeling van de eigen loopbaan. Maritieme Academie Harlingen vervult een actieve rol in de regio Noordwest-Friesland. Wij onderhouden nauwe contacten met en werken samen met het basisonderwijs, de andere scholen voor voortgezet onderwijs in de regio, het maritieme vervolgonderwijs en het bedrijfsleven in de maritieme sector. Wij zoeken continu naar kansen om het onderwijs in de regio Noordwest-Friesland te verbeteren en een goede aansluiting te houden tussen school, werk en de samenleving. Dat doen we in de regio ook binnen het programma Sterk Techniek Onderwijs (STO). Samen met andere vmbo-scholen bouwen we aan het aanbod en de kwaliteit van het technisch onderwijs.
De actieve rol van Maritieme Academie Harlingen beperkt zich niet alleen tot de regio. We onderhouden ook contacten met andere scholen die een (vervolg)opleiding in maritiem en techniek verzorgen. In samenwerking met het maritieme vervolgonderwijs, zowel mbo als hbo, bieden we leerlingen efficiënte leerroutes. Binnen de Maritieme Academie Holland werken we intensief samen met andere vmbo-, mbo- en hbo-opleidingen. In dit verband wordt ook de inhoud van de opleidingen en de manier van lesgeven op elkaar afgestemd. De school is bovendien lid van het Europees platform van binnenvaartopleidingen EDINNA. Daarnaast hebben we veel contact met het maritieme bedrijfsleven in binnen- en buitenland.