Vandaag, op 20 oktober 2020 vindt de feestelijke tewaterlating van het volledig emissievrije schip Green Wave plaats bij Euroship in Heerewaarden (GLD). De Green Wave is ontwikkeld door The European Shipment Company (TESCO) BV, in samenwerking met partners uit het project Inland Waterway Transport Solutions, of kortweg #IWTS. #IWTS is een Interreg-project in de Noordzeeregio. De Maritieme Academie Harlingen is leidend partner in dit project #IWTS.

#IWTS, De Groote-Houtboerke en TESCO bundelen de krachten

In het #IWTS-project, dat in 2017 van start ging, werken tien Europese partners uit de Noordzeeregio samen, die kijken naar allerlei mogelijkheden om de uitstoot van CO2 te verminderen. Een van de oplossingen is het realiseren van een modal shift van weg naar water. Op die manier kan een bijdrage geleverd worden aan een duurzame toekomst.

TESCO werd opgericht in 1991 en is gevestigd in Amsterdam. Het bedrijf sloot zich onlangs bij het # IWTS-project aan. Met de oprichting van Green Wave Urban Transports (GWUT) in 2019 wil TESCO emissievrije stadslogistiek hoog op de agenda zetten, zodat op korte termijn gewerkt kan worden aan het verduurzamen van binnensteden. GWUT onderscheidt zich door nieuwe, kleine scheepstypen te ontwikkelen, die voldoen aan de laatste milieunormen en inzetbaar zijn in de krappe grachten en vaarwegen van steden. De Green Wave zal in het stadscentrum van het Belgische Gent gaan varen.

Betere leefomgeving

De historische stad Gent kampt met drukke verkeersroutes en moet haar fraaie middeleeuwse architectuur beschermen door het gebruik van zwaar wegverkeer in het stadscentrum zo veel mogelijk te minimaliseren. Met de Green Wave is nu een oplossing gevonden voor de logistieke problemen van steden zoals Gent. De investering in elektrisch varen moet bijdragen aan een schonere en stillere leefomgeving om daarmee ook de leefbaarheid van steden te vergroten.

Over de Green Wave

Het elektrische schip Green Wave is 15 meter lang en 4 meter breed. Het heeft een capaciteit van 20 ton en vaart voornamelijk met bouwmaterialen, maar is ook beschikbaar voor andere soorten vracht. Bemanning en vrachtlogistiek wordt georganiseerd door De Groote-Houtboerke, een van de partners binnen het #IWTS-project.

Door gebruik te maken van de Green Wave wordt de uitstoot van CO2, Sox, Nox met 100% verminderd. Op deze manier worden verkeersopstoppingen teruggedrongen en de uitstoot van fijnstof verlaagd. Door een demonstratie van deze modal shift van weg naar water, zullen hopelijk ook andere ondernemers geïnspireerd worden vergelijkbare concepten te ontwikkelen.

De tewaterlating van de Green Wave zal vandaag live uitgezonden worden: >>> Bekijk livestream op 20 oktober 2020 om 14.00 uur