Een bijzondere prijs voor de Maritieme Academie Harlingen. Directeur Arjen Mintjes heeft samen met enkele leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen de Skjin Wetterprijs van de Friese Milieu Federatie in ontvangst mogen nemen: een 3d geprinte boot. ‘Wij zijn hier ontzettend blij mee. Als er iets is dat we graag doen, dan is het varen. Hoe mooi is het dat we dat nu kunnen doen in een boot die is gemaakt van het afval dat we uit het water hebben gehaald’, vertelt Mintjes.

Tijdens de Skjin Wetter week heeft de Maritieme Academie Harlingen begin oktober vorig jaar, samen met veel andere organisaties het oppervlaktewater schoongemaakt. Van dat plastic afval is de boot gemaakt. Jeugddijkgraaf Merel Fiets en Jan van Weperen, dagelijks bestuurslid van het Wetterskip Fryslân, hebben de Skjin Wetterprijs 2020 aan Mintjes overhandigd. ‘Als school proberen we ook bij onze leerlingen het belang van duurzaamheid tussen de oren te krijgen. Daar hoort ook schoon oppervlaktewater bij’, aldus Mintjes. ‘We varen graag, maar door de plastic soep varen is niets aan.’

Skjin Wetter is een groot opruimspektakel van de Friese Milieu Federatie, Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân en vele verenigingen waarbij het Friese oppervlaktewater wordt schoongemaakt. De editie van 2020 was een groot succes. Ruim vijftig organisaties, verenigingen en scholen met meer dan duizend vrijwilligers in zes Friese gemeentes hebben maar liefst 650 kilometer aan Friese wateren schoongemaakt.

Dit jaar vindt de vijfde editie van Skjin Wetter plaats. Deze wordt georganiseerd van 2 t/m 9 oktober 2021. Daar doet de Maritieme Academie Harlingen natuurlijk weer graag aan mee.