De eerste vluchtelingen uit Oekraïne zijn aangekomen bij de Maritieme Academie Harlingen. De school vangt deze vluchtelingen op in de huisvesting van de leerlingen. In totaal is er plaats voor dertig vluchtelingen. ‘Het is verschrikkelijk wat in Oekraïne gebeurt. Wij hebben ook collega’s in Odessa in Oekraïne waar we de verhalen van horen. Dat is hartverscheurend. Als je dan de mogelijkheid hebt om te helpen, moet je dat ook doen’, vertelt Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie Harlingen.

De huisvesting van de Maritieme Academie Harlingen zat niet volledig vol, waardoor er ruimte is om de vluchtelingen op te vangen. ‘We hebben wel een aantal leerlingen intern moeten verhuizen, zodat we één blok beschikbaar hebben voor de vluchtelingen. Vanochtend hebben de mentoren alle leerlingen op school opgevangen en op de hoogte gesteld. Dan merk je dat er alle begrip voor is’, aldus Mintjes. Ook de ouders van de leerlingen zijn geïnformeerd.

Inmiddels zijn er tien volwassenen en 19 kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 19 jaar opgevangen in de huisvesting. ‘Vanuit de Harlinger gemeenschap krijgen we veel hulp en spullen aangeboden, zoals bloemen, speelgoed en kleding. Diverse vrijwilligers helpen bij de dagelijkse routine. Vier Oekraïense, Harlinger dames helpen ons met vertalen en ook dat is goud waard.’

Burgemeester Ina Sjerps bracht vandaag een bezoek aan de Maritieme Academie Harlingen en heette de vluchtelingen welkom.