Van 18 t/m 24 juni zwemt, fietst en loopt Maarten van der Weijden de Elfstedentriatlon. Opleidingsschip Prinses Máxima voer deze week mee over de Friese wateren als volgboot. Leerlingen Douwe, Jayden, Auke en Roald uit klas 2 gingen mee aan boord voor hun maatschappelijke stage.

De Prinses Máxima voer van Koudum naar Stavoren, Harlingen, Leeuwarden en weer even terug naar Stavoren. Het schip kon niet de hele zwemroute meevaren, de slootjes en grachten zijn te ondiep. Roald en Auke willen wel wat vertellen over deze bijzondere vaarweek. Roald: “We volgden het nieuws meestal vanaf de boot. In Stavoren zijn we van het schip afgegaan en hebben we bij de stempelpost gestaan. Daar was het heel druk en het was leuk om te zien dat er veel mensen waren.”

Eenmaal aan boord is het weer wachten op de crew. Zo’n vier keer per dag was er een ploegwissel, in de ochtend, middag, avond en nacht. “Dan kwamen er allemaal nieuwe teamleden aan boord met nieuwe proviand. Dat zijn heel vaak vrijwilligers. Iedere keer hielpen we bij het aanmeren en vastmaken van de boot en met spullen aan boord sjouwen. In de nacht hoefden we niet, dan sliepen we.”

Aan het woord komt ook Auke, die net met Roald pauze heeft. Van der Weijden is tijdens het interview net op de fiets gestapt en ze zijn op dat moment weer vertrokken uit Leeuwarden. “Ik kom uit de stuurhut waar ik even mocht varen. We hebben het verder rustig nu, het meeste werk is gedaan.” In de stille uurtjes is er onderhoud gedaan aan het schip en is er geverfd en geschuurd. Verder heeft Auke heel wat dozen opgetild en verplaatst. In die dozen zat ook de speciale voeding voor Maarten. Maar de stagelopers eten niet anders dan anders op het schip. “Vanavond hebben we spaghetti.”

Op de vraag of ze nog speciale dingen meegemaakt hebben moet Auke even nadenken. “Na zo’n hele week aan boord is alles wel een beetje normaal geworden. Ik vond het heel leuk dat er steeds verschillende mensen aan boord kwamen. En van de crew is bijna iedereen hier aan boord wel live op tv geweest.” Auke kende van der Weijden alleen van naam. Roald is beter bekend met de sportman, tijdens de Elfstedenzwemtocht in 2019 zwom hij langs zijn huis in Jorwert. Echt gesproken met van der Weijden hebben ze niet, want hij sliep op een bijboot. “Maar hij zwom wel vaak langs de boot en we hebben hem natuurlijk aangemoedigd als hij dat deed.”

Kapitein George Klos heeft een prima week gehad. “De reis verliep goed en we waren steeds op tijd op de bestemming. Bij de ploegenwissel moesten de stageloper regelmatig even bijspringen met hand- en spandiensten en dat was echt wel nodig. Ze hebben alle vier ontzettend goed hun best gedaan.” Stuurman Eelco van der Schaaf sluit de week af met een heel positief gevoel. “Eigenlijk was de hele week wel speciaal. De planning veranderde continue en je bent met de verschillende ploegen steeds aan het schakelen en overleggen. Alles draait om samenwerken, de mentale en fysieke toestand van Maarten van der Weijden en de ploegwissels. Het is heel dynamisch, een hele andere beleving dan thuis voor de tv.”

In Harlingen werd Maarten van der Weijden door personeel en leerlingen aangemoedigd met gejuich en vuurwerk. Foto’s: Joachim de Ruijter