“Een intensieve, maar leerzame week”, zo omschrijft hoofd Innovatie- en Simulatorcentrum Meeuwis van Wirdum het bezoek van 10 t/m 15 september van de Vietnamese binnenvaartschool WTC1 uit Hai Dong. Doel van het bezoek is om de samenwerking te bevorderen en daarmee het binnenvaartonderwijs in Vietnam verder te versterken. Beide partijen willen zo bijdragen aan wereldwijde standaardisering en een veilige en gezonde binnenvaartsector.

Tyfoon

Het bezoek van de Vietnamese maritieme docenten en specialisten stond al een tijd op het programma. Een tyfoon in Vietnam, de zwaarste sinds decennia, gooide bijna roet in het eten. De school in Vietnam is er niet zonder kleerscheuren afgekomen. De studenten zitten momenteel thuis in afwachting van de wederopbouw van hun school. Een enorme tegenslag voor de school, die toch al voor grote uitdagingen staat. Toch lukt het de delegatie om via een omweg te arriveren bij de school in Harlingen. Een spannende onderneming voor de Vietnamese gasten, zij zijn voor de eerste keer in Europa.

Internationale samenwerking

De kennismaking was niet geheel nieuw, in maart 2024 vertrok een delegatie uit Harlingen al naar Vietnam om kennis op te doen van de binnenvaart aldaar. “Als Maritieme Academie maken we ons hard voor veilige werkomstandigheden en duurzaamheid in de scheepvaart. Omdat de scheepvaart bij uitstek een internationale sector is, is het van groot belang dat opleiders overal ter wereld werken vanuit dezelfde visie en standaarden. Sinds jaar en dag werken we daarvoor zowel binnen als buiten Europa samen. Met andere opleiders, maar ook met andere overheden.”

Maritiem programma

In Harlingen kregen de gasten praktische lessen aangeboden, zoals het varen op de simulator en het bijwonen van een Basic Safety Training. In samenwerking met Rijkswaterstaat is een bezoek gebracht aan de verkeerspost Nijmegen, om een goed beeld te geven van de wijze waarop in Nederland de scheepvaart wordt begeleid. “Een gezonde, veilige scheepvaart is van groot belang voor de razendsnelle ontwikkeling van Vietnam. Dat vereist goede afstemming tussen beleid, de markt en het onderwijs. Wij zijn dan ook verheugd dat aan deze missie zowel onderwijs als de VIWA (de Vietnamese Rijkswaterstaat) deelnemen en dat we zo een kort, maar wel vrij compleet beeld hebben gegeven van hoe dat bij ons werkt.”

Over de missie

De Maritieme Academie Harlingen is trots op de samenwerking met WTC1. Van Wirdum: “Veilige en duurzame scheepvaart vraagt om internationale afspraken, afstemming en vooral: goed onderwijs. Samen werken we aan het actualiseren van het binnenvaartonderwijs in Vietnam en verkennen we de kansen die kennisuitwisseling biedt voor duurzame en veilige ontwikkeling, maar ook economische meerwaarde voor NL, Europa en Vietnam.” Het project wordt ondersteund door de Nederlandse Overheid (RVO) en wordt uitgevoerd in samenwerking met PUM. Bij de uitvoering vindt afstemming plaats met zowel de Nederlandse ambassade in Hanoi als de Vietnamese ambassade in Nederland.

Het bezoek krijgt een vervolg: In maart 2025 reist het team van de Maritieme Academie naar Vietnam om daar samen verder te werken aan het actualiseren en standaardiseren van het curriculum, maar ook om docenten te trainen en verdere vervolgstappen te bespreken.

Bijschrift hoofdfoto: Docenten en specialisten van WTC1 uit Hai Dong in de binnenvaartsimulator van de Maritieme Academie.

Bijschrift foto 1: Op de Maritieme Academie wordt gewerkt aan kwaliteitsverbetering van het onderwijs.

Bijschrift foto 2: De Vietnamese gasten krijgen uitleg van Rijkswaterstaat over de Nederlandse vaarwegen.