Onze school heeft de gouden Schoolkantine Schaal 2019 – 2020 van het Voedingscentrum in de wacht gesleept. En daar zijn we ontzettend trots op! De Schaal wordt uitgereikt aan organisaties die zich sterk maken voor een gezondere inrichting van de schoolkantine.

In het restaurant bestaat het aanbod tijdens de lunch en het avondeten voor tenminste 80% uit gezondere broodjes, fruit, salades, groente en andere gezonde producten. Fruit en drinkwater zijn altijd beschikbaar. Op deze manier wordt gezond eten makkelijker gemaakt voor de leerlingen.

Gezond eten motiveren

Het stimuleren van makkelijk en gezond eten was een van onze doelen dit jaar. Zo is het ontbijt aangevuld met schalen gesneden fruit en kunnen de leerlingen kiezen voor meergranen producten, zoals muesli en crackers. De leerlingen hebben inspraak in het menu, dat vaker uit soepen en salades bestaat. Op deze manier willen wij leerlingen op een laagdrempelige manier motiveren om gezonder te (blijven) eten.

Ecologische footprint

Naast het behalen van goud gaat de Maritieme Academie Harlingen nog een stap verder. Door regelmatig een vegetarische maaltijd aan te bieden en vaker een streekproduct op het menu te zetten, schenken wij extra aandacht aan het verbeteren van de ecologische footprint.

Bewuste leefstijl

De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. Een gezonde en bewuste leefstijl is belangrijk voor leerlingen, want de gezonde gewoontes die ze nu aanleren, nemen ze een leven lang mee.

De Gezonde Schoolkantine

De Gezonde Schoolkantine is een project van het Voedingscentrum voor een gezonder voedingsaanbod op v(s)o- en mbo-scholen. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine.