Verslag Young Solar Challenge 2024

Met drie races in Urk, Terneuzen en Heusden zit de Young Solar Challenge er voor dit jaar weer op. De Maritieme Academie was erbij en behaalde een eervolle 12e plaats in het algemeen klassement. Derdejaarsleerling en teamcaptain Amber vertelt hoe zij en het team de Young Solar Challenge hebben beleefd.

Teamcaptain

Amber: “Begin dit jaar hoorde ik dat er nieuwe leden werden gezocht voor het Young Solar team. Ik ben een keertje gaan kijken en daarna gevraagd om teamcaptain te worden. Het was mijn eerste keer bij de Young Solar Challenge, maar het leek me wel leuk om te doen. Als teamcaptain zorg je ervoor dat het team functioneert. Je moet de rollen verdelen en je zorgt ervoor dat de teamleden samenwerken. Dat was voor mij even wennen in het begin, maar daarna ging het heel goed. Het gaat er vooral om dat je elkaar helpt. Ieder teamlid heeft een rol, zoals communicatie, sponsoring, (social)media en bouw. Zo doet iedereen wat.”

Foto: Teamcaptain Amber

Raceweekend

“Op school kregen we een bouwpakket geleverd, waar we met elkaar een nieuwe zonneboot van hebben gebouwd. Dat kunnen we in de botenloods doen waar we ook de ruimte en de spullen hebben. Het bouwpakket is één grote puzzel, met verschillende onderdelen die je in elkaar moet zetten en dus best een uitdaging als je dat nog niet eerder hebt gedaan.”

Foto: Bouwen in de botenloods

De Young Solar Challenge werd dit jaar in drie weekenden gehouden in Urk, Terneuzen en Heusden. Op zaterdag 1 juni ging de allereerste wedstrijd in Urk van start. “Die vrijdagochtend zijn we om 8.30 uur met de boot op de trailer vertrokken uit Harlingen. Om 13.00 uur moesten we in Urk zijn voor de keuring van de boot. Bij zo’n keuring wordt er bijvoorbeeld gekeken of er een brandblusser aan boord is, of de noodstop werkt, er een reddingsvest is, of de motor een goede schroef heeft en de juiste zonnepanelen zijn gebruikt. Op die dag is er ook een zwemtest om te kijken of de schipper goed kan zwemmen. Ook wordt de schipper gewogen om te kijken of er extra ballast aan boord moet. Dit heeft ermee te maken dat de boot niet kan omslaan. Daarna ga je ook een beetje oefenen met een vaartest. We hebben dat weekend echt gebruikt om te wennen aan het team en de boot. We stonden die dag als 19e in het klassement.”

Foto: schipper Louis in de door het team zelfgebouwde zonneboot in Urk. 

Het tweede weekend in Terneuzen begon meteen goed voor het team. “Het was er heel gezellig en het was lekker weer! Ook buiten de races hebben we ons goed vermaakt. Er was een gezellige barbecue en we zijn tweede geworden met de pub quiz. Onze schipper kon wel wat extra aanmoediging gebruiken en dat hebben we dat hele weekend dan ook gedaan. We stonden zoveel mogelijk te juichen langs de kant. Want zo’n race varen is heel spannend en niet zomaar iets. Vooral de tweede sprintrace in de haven van Terneuzen was heel spannend. Als teamcaptain probeerde ik iedereen zoveel mogelijk te motiveren. Die dag ging het alweer beter dan in Urk en we eindigden op een 14e plek.”

Foto: Spannende sprintrace in Terneuzen

Foto: De MAH zonneboot als eerste door de grachten in Terneuzen.  

Het raceweekend in Heusden werd gebruikt om de laatste verbeterpunten door te voeren om de boot nog sneller te maken. “We hebben de accu’s verplaatst, wat aanpassingen aan de boot gedaan en de communicatie binnen het team verbeterd. Uiteindelijk hebben we in de sprintrace in Heusden plaats 8 behaald. Een top-10 notering! Dat hebben we wel even gevierd met taart. In het totale klassement zijn we van de 27 deelnemers opgeklommen van plaats 19 naar plaats 12 en ook daar zijn we heel trots op.

Blij zijn met wat je hebt bereikt

Amber doet volgend jaar misschien wel weer mee als teamcaptain: “Voor mij waren er veel leermomenten in hoe je je gedraagt in een team. Maar het allerbelangrijkste is om plezier te hebben met elkaar en respect te hebben voor de andere teams. Zo kun je goed met elkaar omgaan. Je leert nieuwe mensen kennen en ook de leerlingen en begeleiders gaan anders met elkaar om dan op school of in het weekend. En je moet ook leren om tegen je verlies te kunnen, niet iedereen kan winnen, maar je kunt wel heel blij zijn met wat je samen hebt bereikt.”

Foto: Finley, Jarno, Jens, Louis, Amber en Matthijs (Luciano en Queshan niet op de foto) vieren de 9e plaats in Heusden. Na een correctie in het algemeen klassement schoven ze door naar plaats 8, een knappe prestatie!