De eerstejaarsleerlingen van de Maritieme Academie Harlingen zijn dit schooljaar uitgedaagd om buiten hun comfortzone te denken en te doen. Tijdens het kunst- en cultuurproject De Vliegende Hollander werd er namelijk hard gewerkt aan een docu-opera. Met als resultaat: het verhaal van spookschip De Vliegende Hollander in een nieuw jasje.

Klassieke muziek in de klas

Teamleider Cindy Postma: “In de eerste les zijn we meteen aan de slag gegaan met de opera van componist Wagner. Het verhaal van De Vliegende Hollander gaat over verliefdheid, avontuur, maar ook over je buitengesloten voelen, jaloezie en hebzucht. Thema’s die in die tijd actueel waren, maar waar jongeren nu ook nog mee te maken hebben. Hier hebben we het in de klas over gehad, wat doet dit met jou?”

Plankenkoorts

Onder leiding van operaproducent Opera Spanga werden de eersteklassers verder wegwijs gemaakt in de wereld van de klassieke muziek. Daarna werd er gezongen, geacteerd en werd er kunst gemaakt. “We wilden de leerlingen meerdere vormen van expressie mee laten maken. Ook dingen die ze niet dagelijks doen, zoals acteren. En dat zorgde bij een aantal leerlingen wel voor wat plankenkoorts. Dat werd heel praktisch oplost en daar hebben ze elkaar heel goed bij geholpen.”

Creativiteit en expressie

Werken aan je eigen creativiteit was ook een belangrijk onderdeel van het project. En dat zorgde soms voor verrassende ontdekkingen. “De leerlingen zijn veel beter geworden in tekenen, schrijven en muziek maken. Bij de workshop schilderen zagen we dat sommige leerlingen visueel heel sterk zijn. En bij het presenteren en acteren ontdekten we dat sommige leerlingen heel goed een verhaal kunnen overbrengen. Dit was hartstikke leuk en leerzaam om mee te maken.”

Niet alledaags docu-opera

Het resultaat is een niet alledaagse docu-opera met verfilming van het verhaal. De leerlingen hebben van begin tot eind meegewerkt aan de film en kregen zo een goed beeld van wat er allemaal bij komt kijken. Wie geen acteur was deed camerawerk, was geluidsman of hielp mee met het regelen van de kostuums. De Vliegende Hollander is een echte filmhuis film geworden, die op een artistieke manier het rauwe verhaal laat zien. De docu-opera is tot stand gekomen met behulp van het Fonds Cultuurparticipatie en Keunstwurk.

Bekijk de docu-opera op Vimeo: Maritieme Academie Harlingen | De Vliegende Hollander 

Over het verhaal De Vliegende Hollander

De Vliegende Hollander is een opera van de Duitse componist Richard Wagner (1813 – 1883). Hij schreef de opera nadat hij zelf een bizarre zeereis had meegemaakt. Door het succes van De Vliegende Hollander maakte Wagner carrière en werd hij een bekende componist en schrijver.

Het verhaal van de opera gaat over het 17e-eeuwse spookschip De Vliegende Hollander. De kapitein van het schip is verdoemd om de wereldzeeën te bevaren. Eens in de zeven jaar mag hij aan land om een vrouw te zoeken die hem kan verlossen van de vloek. Eenmaal aan land ontmoet hij schippersdochter Senta en ze worden verliefd. Maar het verhaal krijgt een dramatische wending. Senta’s jaloerse aanbidder Erik vertelt leugens aan de kapitein over dat zij ontrouw zou zijn. De kapitein gelooft hem en vertrekt. Om haar trouw te bewijzen aan de kapitein stort Senta zich in zee.