Ieder jaar kijken onze sloepenteams reikhalzend uit naar het koninginnenummer: de Harlingen-Terschelling Roeirace. De H-T roeirace wordt gehouden op vrijdag 19 mei en we doen mee met twee roeiteams. Op zaterdag 20 mei doet ons zeilteam mee in de Sagitta sloepen zeilrace. We stellen de teams graag aan je voor:

Team 1: de Visioen

De Visioen is een roeisloep vol met ervaren zeelui. De nestor van het team is toch wel Arjen Mintjes, die dit jaar voor de 21e keer meedoet! Een andere, zeer ervaren roeier is Johan Visser, die dit jaar voor de vierde keer de rol van stuurman op zich neemt.

Wat ooit is ontstaan als een sloep voor alleen personeel, is uitgegroeid tot een hecht team van personeelsleden en vrienden. Dat de groep, met uitzondering van twee nieuwe leden, al wat jaren roeien achter de rug heeft merk je ook aan de resultaten.

De laatste anderhalf jaar roeit het team namelijk in de top 5 van de competitie Heren II. Na de start van de training in maart heeft de Visioen twee wedstrijden geroeid in Harlingen en Lemmer. In Lemmer is de Visioen eerste geworden van het klassement bij de Heren II.

En wat de H-T roeirace betreft heeft het team er heel veel zin in: “We kijken er ontzettend naar uit, hebben er drie jaar op moeten wachten, de weersvoorspellingen zijn tot nu toe goed en we verwachten in de haven van Terschelling met elkaar ook weer in een mooie eindtijd over de finish te gaan.”

𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁: 12.15 uur | nr. 37
𝗦𝗹𝗼𝗲𝗽: Visioen | reddingsboot | bouwjaar 1971
𝗥𝗼𝗲𝗶𝘁𝗲𝗮𝗺: Maritieme Academie Harlingen
𝗦𝘁𝘂𝘂𝗿𝗺𝗮𝗻: Johan Visser
𝗥𝗼𝗲𝗶𝗲𝗿𝘀: Manfred Blauw, Arjen Mintjes, Hendrik Brandsma, Sake Tiemersma, Jouke Visser, Sylvester de Hoo, Jelte Jongsma en Falco Tuinman, Jelle de Wit (reserve)

Team 2: De Tobbe

De bemanning van leerlingensloep De Tobbe is al enige tijd aan het trainen voor ‘de tocht der tochten’. De korte routes in en om de Harlinger Haven en op het Wad werden onder leiding van stuurman Klaas Walburg steeds langer. De vmbo-leerlingen VMBO Maritiem & Techniek en mbo-studenten van Nova College Scheepvaart zijn in de avonduren dus regelmatig op het water te vinden.

Tijdens de wedstrijden in Harlingen en in Lemmer is er al even goed gewerkt aan de teamspirit. In Lemmer werd er super goed geroeid. Stuurman Klaas Walburg kon helaas niet aanwezig zijn, maar Finley was een enthousiaste vervanger en nam het roer tijdelijk over. Een speciaal moment dus, want de sloep zat voor deze ene keer helemaal vol met leerlingen.

De allergrootste motivatie voor de Tobbe-roeiers is om de finish van de HT-race te halen. En hoewel er heel erg wordt uitgekeken naar aankomende vrijdag, kijken de leerlingen er ook wat tegenop. Er heerst wat ‘gezonde spanning’. Voor sommige roeiers is dit namelijk de allereerste wedstrijd van Harlingen naar Terschelling!

Gelukkig staan jullie er niet alleen voor, de Prinses Máxima neemt vrijdag een boot vol fans voor jullie mee. Heel veel succes!

𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁: 12.00 uur | nr. 03
𝗦𝗹𝗼𝗲𝗽: De Tobbe | reddingsboot | bouwjaar 1957
𝗥𝗼𝗲𝗶𝘁𝗲𝗮𝗺: Tobbe-roeiers
𝗦𝘁𝘂𝘂𝗿𝗺𝗮𝗻: Klaas Walburg
𝗥𝗼𝗲𝗶𝗲𝗿𝘀: Arjen v.d. Ploeg, Bram Boonstra, Finley Geijtenbeek, Joska Rijpkema, Milan Lasic, Sido Dijkstra

 

Team 3: de Illusie

Jaren terug, toen hij nog op het vmbo zat, kwam Mauro Roubos al op het idee om met een sloep van school tijdens de Sagitta race te gaan zeilen. Maar door verschillende omstandigheden kwam het er maar niet van. Aankomende zaterdag is het dan toch zover. Dan zeilt de sloep Illusie mee in de zeilsloepenrace rondom Terschelling.

De Sagitta zeilsloepenrace begint in de haven van Terschelling en gaat dan een stuk over het wad richting ‘de Riepel’. Echt geoefend heeft Mauro dit jaar niet. Maar vorig jaar heeft hij nog flink gezeild met de sloep. Dus het vertrouwen is er wel. En zeilervaring heeft hij zeker, want in 2013 begon hij bij Waterscouting Vita Nova in Schagen met zeilen in open bootjes. Als leider van de groep 7-12 jarigen is hij in het weekend nog regelmatig op het water te vinden. En ook in Harlingen kom je hem doordeweeks tegen als instructeur van de jeugdzeilers van de Harlinger Watersport Vereniging.

De tweedejaars mbo-student Maritiem Officier Alle Schepen heeft er zin in. Net als bij sommige Tobbe-roeiers is het dit jaar voor Mauro ook de eerste keer dat hij meedoet. “Je kunt met veel dingen rekening houden, maar het is toch lastig in te schatten wat de race gaat doen. Ik ga er gewoon van genieten.” Mauro staat er niet alleen voor. Groepsleider Harou Piebenga helpt hem met alle regelzaken en de berekeningen voor de starttijd. Kapitein George Klos verlaat zaterdag even zijn post en verruilt de Prinses Máxima voor de Illusie. En waarschijnlijk stappen er ook nog een of twee Tobbe-roeiers aan boord als bemanning. Met zoveel ervaren mankracht moet het toch lukken om met een mooie tijd de eindstreep te halen!

𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁: tussen 9.30 – 10.15 uur havenmond Terschelling
𝗦𝗹𝗼𝗲𝗽: De Illusie | zeilsloep
𝗭𝗲𝗶𝗹𝘁𝗲𝗮𝗺: Illusie
𝗦𝘁𝘂𝘂𝗿𝗺𝗮𝗻: Mauro Roubos
𝗠𝗲𝗱𝗲-𝘇𝗲𝗶𝗹𝗲𝗿𝘀: George Klos en nog een of twee Tobbe-roeiers