Een vaartocht waarbij je adequaat moet reageren op plotselinge noodsituaties. Dat gaan een stuurman en kapitein van het ms. Tiger op 5 en 6 oktober 2022 in een pilot-simulatie oefenen. De pilot is de aftrap van een nieuwe training Waddengebied Terschelling – Vlieland, die op het binnenvaart simulatorcentrum van de Maritieme Academie Harlingen is ontwikkeld.

Simulatie in een realistische omgeving

Een betrouwbare, vlotte, veilige en duurzame verbinding met het vasteland, dat is waar Rederij Doeksen voor staat. Maar hoe bereid je de bemanning voor op situaties die je liever niet met passagiers aan boord wilt oefenen, zonder dat het ten koste gaat van de inzetbaarheid van de schepen? Samen met Rederij Doeksen ontwikkelde de Maritieme Academie Harlingen daarom een speciale simulator met een bijbehorend trainingsprogramma. Daarin komt alles natuurgetrouw overeen met het werkelijke schip. Zelfs de stoel van de simulator is gelijk aan de stoel van de stuurman op de brug aan boord!

Dirk Spoor, directeur van Rederij Doeksen is in zijn nopjes: “We kunnen nieuwe kapiteins en stuurlieden nu eerst in een simulator-omgeving trainen. Maar ook voor ervaren kapiteins en stuurlieden is het geweldig dat zij nu ook aan de vaste wal kunnen oefenen met bijzondere situaties.”

Op de simulator worden, op een zo realistisch mogelijke manier, allerlei risicovolle situaties nagebootst. Incidenten als motoruitval of slechte weersomstandigheden kunnen op deze manier veilig worden geoefend, zonder dat dit direct invloed heeft op de (vaar)omgeving, passagiers of dienstregeling van de veerdiensten.

Vaarprogramma Waddengebied Terschelling-Vlieland

Niet alleen het personeel van Rederij Doeksen heeft baat bij de nieuwe training. “Op de simulatoren zijn voornamelijk programma’s ontwikkeld voor binnenvaart en zeevaart. Hiermee oefen je het varen door kanalen, langs bruggen of op zee. Nu kunnen we daar dus ook het Waddengebied en daarmee de regionale kustvaart aan toevoegen”, vertelt instructeur en programma-ontwikkelaar Pieter Zandhuis. “Met dergelijke ontwikkelingen dragen we bij aan de veiligheid, helpen we lokale bedrijven als Rederij Doeksen en die bedrijven maken het vervolgens weer mogelijk de simulator te doorontwikkelen. De simulatie Waddengebied Terschelling – Vlieland is inzetbaar voor het vmbo-onderwijs. De kennis die we opdoen vloeit automatisch terug in het onderwijsprogramma van onze leerlingen.”